CORONKE – POJOČE TRŠICE

Skupina Coronke je vokalna skupina, ki deluje že triindvajseto leto . Čeprav se nam zdi, da ni prav dolgo, ko se je leta 1987 zbralo nekaj deklet - srednješolk in začelo prepevati. Ravno glasba je bila tista, ki je združila nadebudna dekleta, ki so stopila na skupno glasbeno pot. Mlade in neizkušene smo najprej posegle po manj zahtevni glasbeni literaturi. Začele smo s prepevanjem slovenskih ljudskih pesmi, nadaljevale z umetnimi in renesančnimi. Za popestritev repertoarja pa smo poskrbele z večno zelenimi melodijami tujih avtorjev ter večglasnimi priredbami slovenskih in tujih popevk, ki jih v zadnjem času najraje prepevamo. V vseh letih delovanja smo pripravile kar nekaj glasbenih projektov z unikatno – gledališko plesno podobo.

Redno se udeležujemo glasbenih srečanj in pevskih revij, ki jih organizira JSKD in druge glasbene organizacije. Na leto opravimo veliko glasbenih nastopov po Sloveniji. Zelo rade se odzovemo povabilom k sodelovanju na dobrodelnih koncertih in drugih oblikah glasbenega nastopanja. Veliko sodelujemo z različnimi glasbenimi sestavi. Pohvalimo se lahko, da so z nami prepevali razni okteti in zbori, ki smo jih v letih nastopanja spoznale na različnih glasbenih prireditvah. Uresničila se nam je tudi skrita želja, da zapojemo ob spremljavi velikega pihalnega orkestra. Pevske moči smo združile s Pihalnim orkestrom radeških papirničarjev in skupaj smo zablesteli na odru sevniške in radeške dvorane. Z Mengeško godbo pa smo nastopile na tradicionalni prireditvi Pod mengeško marelo. Prepevale smo tudi z znanimi ansambli, med njimi naj omenimo narodnozabavni ansambel Štajerskih 7, s katerim smo že večkrat sodelovale.

Trikrat smo se udeležile slovenskega festivala vokalne glasbe Sredi zvezd v Žalcu, kjer smo se predstavile s slovenskimi in tujimi priredbami popevk. Vedno se nam je uspelo prebiti v finalni večer. Prepevale smo tudi na Zborovskem festivalu Avsenikove glasbe »Vriskal sem, pel« ter na povabilo Gregorja Avsenika še na festivalu Avsenik v Begunjah. Gostovale smo tudi zunaj naših meja. V mestu Obrigheim v Nemčiji smo izvedle svoj prvi večji glasbeni projekt z naslovom Modra, rožnata, razposajena. Sodelovale smo na mednarodnem festivalu vokalne glasbe v Avstriji, ki ga vsako leto organizira Oktet Suha. Dvakrat smo na povabilo Klape Kaštadi kot gostje nastopile na Srečanju klap v Malinski na otoku Krku.

S pomočjo prijateljev, ki nam jih je na pot pripeljala glasba, smo ob 20–letnici prepevanja izdale zgoščenko z naslovom POJMO SI. Pesmi smo posnele v studiu TOM Radeče, kjer sta z nami sodelovala tonski mojster Tomaž Kmetič in producent Boris Pokorn.

V zadnjem času pa smo kar nekajkrat nastopile v različnih televizijskih in radijskih oddajah, kjer so nas gledalci in poslušalci vedno toplo sprejeli.

Coronke največkrat predstavijo kot »POJOČE TRŠICE«, kajti pri skupini prepevamo same profesorice, učiteljice in vzgojiteljice.

Seveda pa Coronke najbolj zažarimo takrat, ko stopimo na oder in zapojemo.